3 natuurlijke manieren om concentratieproblemen aan te pakken

Iedereen heeft weleens van die dagen waarop de kleinste prikkel voldoende is om op te kijken van de taak waarmee je bezig bent of waarop je gedachten om de haverklap afdwalen naar allesbehalve datgene waarop je je écht wil concentreren. Soms zijn concentratieproblemen niet zo erg – de helft van de film missen omdat je de berichten op je smartphone interessanter vindt, is natuurlijk geen ramp – maar op andere momenten is het wél cruciaal dat je bij de zaak blijft. Tijdens de examens bijvoorbeeld, of wanneer je op het werk een belangrijke deadline moet halen. Ontdek onze tips!
concentratieproblemen

Natuurlijke kalmerende middelen helpen je focussen

Gaan je gedachten alle kanten uit? Natuurlijke kalmerende middelen brengen je geest tot rust en helpen je om je te concentreren. Zo staat lavendelolie bijvoorbeeld gekend om zijn ontspannende werking. Smeer jezelf in met massageolie, neem een bad met een paar druppels olie of laat lavendelolie in de ruimte verdampen. Ook kamillethee en ginseng hebben een rustgevende werking. Tot slot is een magnesiumsupplement als Ultractive® een sterke bondgenoot in de strijd tegen concentratieproblemen. Magnesium is namelijk het anti-stressmineraal bij uitstek, dat je bovendien helpt focussen op je taken. Kinderen mogen het innemen vanaf twaalf jaar.

Ban afleidingen resoluut naar een andere ruimte

Help je concentratievermogen een handje door alles wat je aandacht zou kunnen afleiden, weg te nemen. Als je moet studeren voor een examen, hou je alleen je cursus bij de hand en leg je je smartphone en laptop ver weg. Maar ook bij een naderende deadline op het werk, kun je maar beter op veilig spelen en onnodige prikkels bannen uit je werkruimte. Zet desnoods een koptelefoon op om ook alle storende omgevingsgeluiden te blokkeren.

Een inspanning vraagt om ontspanning

Sta gerust even op of maak een wandelingetje zodra je merkt dat je last krijgt om je te concentreren. Probeer je wel minstens twintig minuten aan een stuk met een taak bezig te houden, want anders krijg je tegen het einde van de dag uiteraard niet bijzonder veel gedaan. Zet desnoods een wekker en neem pas pauze als hij afloopt. Bovendien doe je er goed aan om je werk- of studeerplek gescheiden te houden van de plaatsen waar je ontspant of eet.

Een ultieme pauzeertip? Lachen is dé manier om te ontspannen en jezelf weer op te laden. Kattenfilmpjes op YouTube kunnen soelaas brengen, maar ook een lachsessie met kotgenoten of collega’s doet wonderen. Zeker als je moe bent, heb je wellicht weinig nodig om in schaterlachen uit te barsten!