Examens voorbereiden? Magnesium to the rescue

Examens zijn altijd een bron van stress. Ook al ben je niet het type dat ’s nachts badend in het zweet wakker wordt omdat je droomde dat je op je pantoffels naar het examen trok of plots een black-out kreeg: een goeie voorbereiding is cruciaal om puike resultaten neer te zetten. En dan hebben we het niet over kilo’s superfood verorberen of jezelf moed inspreken terwijl je met opengesperde ogen voor de spiegel staat…
examens voorbereiden

Piekeren en slecht slapen? Niet met magnesium!

Word je in de weken voor een examen steevast geplaagd door slapeloze nachten en urenlang gepieker? Het anti-stressmineraal magnesium helpt je erdoor. Magnesium regelt je hartslag en bloeddruk, en ontspant je spieren en hersenen. Hoe meer stress je hebt, hoe meer magnesium je lichaam verbruikt, waardoor je nóg stressgevoeliger wordt. Aarzel dus niet om in de aanloop van je examenperiode met magnesiumsupplementen te beginnen.

Maak komaf met futloosheid tijdens de examens

Bovendien heeft magnesium nog andere positieve effecten. Zo geeft het mineraal de energie die je nodig hebt om te kunnen studeren. In plaats van te zwichten voor pizza, chocolade of ander ‘comfortfood’ kies je daarom beter voor magnesiumrijk voedsel, zoals noten, vette vis, volle granen, gedroogde vruchten, groene groenten en fruit. Ongezonde voeding geeft je misschien even een boost, maar daarna krijg je gegarandeerd een energiedip.

Hou je hoofd helder met een schema

Tot slot nog een toptip voor wie achter de boeken moet kruipen: maak een (realistische!) planning. Hou rekening met deze vuistregels.

  • Urenlang op dezelfde tekst staren heeft geen zin. Studeer gedurende twintig of vijfentwintig minuten, en gun jezelf daarna vijf minuten pauze.
  • Las per dag minstens twintig minuten cardiotraining Je leest het goed! Cardio verbetert je concentratievermogen en je geheugen, terwijl het je stressniveau naar beneden haalt. Niet aarzelen om tussendoor te dansen, te joggen of om je op een andere manier in het zweet te werken.
  • Sluit je niet de hele tijd in dezelfde ruimte op. Wisselen van studieplek doet wonderen voor je geheugen.
  • Vermijd “nachtjes doordoen”. Een nacht zonder slaap heeft een negatief effect op je geheugen en redeneervermogen – en dat effect houdt maar liefst vier dagen aan!