Positief omgaan met problemen op je werk: een stappenplan

Wat als je het gevoel hebt dat je werk te veel van je energie opslorpt? Kun je daar op je eentje iets aan doen? En zo ja, wat? Een sluimerend conflict met een collega of een project dat niet helemaal van de grond wil komen: problemen op het werk zijn nooit fijn. Gelukkig zijn er enkele tactieken die je helpen om met hindernissen om te gaan en ze zelfs om te zetten in groeikansen. We zetten je op weg.
Problemen op het werk featured

1. Benoem het probleem

Te vaak worden problemen op het werk genegeerd of weggemoffeld. Maar als je het probleem niet erkent, kun je het ook moeilijk oplossen. Voel je je ongemakkelijk op kantoor of ga je elke dag met tegenzin naar je job? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar de oorzaak van je wrange gevoel. Het kan helpen je situatie met enkele goede collega’s of vrienden te bespreken. Hun objectieve blik schept wellicht meer duidelijkheid.

2. Verbeter je communicatie- en conflictvaardigheden

Vaak liggen opgekropte frustraties aan de basis van je jobgerelateerde problemen. Je voelt je ondergewaardeerd of onbegrepen. Maar onthoud: hoe uitzichtloos de situatie er ook uitzien, er is altijd iets aan te doen. Met goede communicatie- en conflictvaardigheden kom je bijvoorbeeld al een heel eind. Probeer met de betrokken personen op een professionele manier over je probleem te praten. Zet de feiten op een rijtje en leg jouw standpunt helder uit. Zo voel je je niet alleen opgelucht, maar zien de anderen de situatie ook eens van jouw kant en kunnen jullie tot een compromis komen.

Struikel je over je woorden in stress-situaties? Volg dan een cursus gesprekstechnieken of ga ten rade bij kennissen met goede sociale vaardigheden.

3. Leer uit de problemen op je werk!

Dit is ongetwijfeld onze belangrijkste tip. Onthou vooral dat geen enkel probleem het einde van de wereld hoeft te betekenen. Als je er dan toch doorheen moet, kun je maar beter de kans grijpen om er iets uit te leren. Probeer de hindernis te bekijken als een leermoment. Al is het maar voor de volgende keer dat je het probleem tegenkomt, voor op je volgende job of om als les mee te geven aan je kinderen.