Stress herkennen en behandelen: laat het niet te ver komen!

Je hele leven stressvrij blijven is wellicht onmogelijk. Misschien krijg jij het benauwd van deadlines op het werk, van dat familiefeestje waarvoor je twintig mensen een warm maal beloofde, of houden relatieproblemen je ’s nachts wakker. Ongeacht de oorzaken valt stress uiteen in twee categorieën: acute en chronische stress. Acute stress is meestal geen slechte zaak: het is een instant reactie die je energie geeft en doet handelen. Met chronische stress ligt dat wel anders. Omdat de oorzaken ervan aanhouden – of beter gezegd: omdat je die oorzaken geen plaats kunt geven – sleept dit type stress lang aan en kun je er gezondheidsproblemen door ondervinden.

Stress herkennen: enkele symptomen

Om te voorkomen dat acute stress omslaat in chronische stress, moet je alert zijn en de symptomen op tijd herkennen. Stemmingswisselingen en slaapproblemen zijn vaak een teken aan de wand, maar ook klachten als verkrampte spieren in je nek of je rug en hoofdpijn komen voor. Verhoogde stresshormonen kunnen zelfs huidklachten zoals eczeem of psoriasis veroorzaken.

Laat stress je leven niet beheersen!

Vaak kun je aan de oorzaken van stress weinig veranderen. De sleutel tot een relaxter leven zit in de manier waarop je ermee omgaat. Je hebt vast weleens met jaloerse ogen gekeken naar de collega die een uurtje voor een belangrijke presentatie nog de tijd vond om met de baas te grappen of om een koffiepauze te nemen. Door je verwachtingen bij te stellen, te relativeren en niet te streng te zijn voor jezelf kom je al een heel eind! Neem ook je dagindeling onder de loep: misschien moet je soms eens “nee” durven zeggen en valt je stress simpelweg terug te voeren op te veel werk.

Jezelf verwennen met gezonde voeding en sport

Ontspannen is makkelijker gezegd dan gedaan, maar dwing jezelf om in tijden van stress je sportschoenen aan te trekken en de deur uit te gaan – al is het maar voor een verkwikkende wandeling. Wist je dat je lichaam tijdens het sporten het gelukshormoon endorfine aanmaakt? Daarnaast is gezonde voeding cruciaal. Laat je niet verleiden tot een extra glas wijn of suikerrijke snacks als je zenuwachtig bent, maar trakteer jezelf op groenten, fruit, noten en volkorenproducten.

Geef jezelf tot slot een boost met magnesiumsupplementen. Magnesium is een anti-stressmineraal dat niet alleen je hartslag en bloeddruk regelt, maar ook je spieren en hersenen ontspant. Bovendien kampen mensen met stress vaak met een magnesiumtekort, want hoe meer stress je hebt, hoe meer magnesium je lichaam verbruikt … en hoe minder stressbestendig je wordt. Zorg dat je op tijd uit die vicieuze cirkel ontsnapt!