Zo verlicht je de klachten van je menopauze

Het leven begint pas écht op je veertigste. Je hebt dan nog alle tijd om je dromen waar te maken! Verder besef je ook welke dingen echt belangrijk zijn en heb je meer tijd voor jezelf. Maar we kennen ook allemaal de keerzijde van de medaille … Hallo, menopauze! Tussen je veertigste en je zestigste krijg je als vrouw te maken met deze fase én waarschijnlijk ook haar bijwerkingen. Vier op de vijf vrouwen ervaart namelijk ongemak van de symptomen van de menopauze. In dit artikel ontdek je de nodige tips om de klachten te verlichten.
menopauze

Hoe werkt de menopauze?

Wanneer je in de menopauze komt, loop je tegen het einde van je voorraad eicellen aan. Het gevolg is dat je cyclus begint te haperen. De werking van de eierstokken valt na een tijdje onomkeerbaar stil, wat het einde van de vruchtbare periode inluidt. Daardoor verandert de afgifte van hormonen, die grotendeels werd gereguleerd door de groei van eicellen.

De menopauze bestaat uit drie fases:

  • De premenopauze of perimenopauze: deze fase begint een paar jaar voor de eigenlijke menopauze. Deze overgang, waarbij de eierstokken minder vrouwelijke hormonen aanmaken, brengt vaak fysieke en psychologische veranderingen teweeg.
  • De menopauze: er zit alsmaar meer tijd tussen je bloedingen en uiteindelijk blijft je menstruatie voorgoed uit.
  • De postmenopauze: deze fase begint wanneer je menstruatie langer dan een jaar uitblijft en duurt gemiddeld vier jaar. Je eierstokken geven nu geen vruchtbare eitjes meer af. Omdat je lichaam zich moet aanpassen aan deze verandering, kunnen de klachten uit dezelfde klachten als in de overgang zich voordoen.

Van opvliegers tot stemmingswisselingen

Vrouwen kunnen het zwaar te verduren krijgen tijdens de menopauze, zoveel is duidelijk. Om welke bijwerkingen het dan concreet gaat? Je hebt vast al eens van opvliegers gehoord, maar er zijn nog andere mogelijke klachten, zoals:

  • nachtzweten
  • vaginale droogheid
  • stemmingswisselingen
  • hoge bloeddruk
  • huidveroudering
  • stress
  • botontkalking of osteoporose.

Hou de symptomen onder controle met anticonceptie

Het klinkt misschien tegenstrijdig: net nu je niet meer zwanger kunt worden moet je aan de anticonceptie? Inderdaad. De anticonceptiepil zorgt namelijk voor een stabiele afgifte van hormonen. Deze oplossing brengt voor gezonde vrouwen geen complicaties met zich mee en is dus een prima manier om de symptomen van de menopauze onder controle te houden. Let wel: wanneer je de pil neemt na je vijftigste, loop je een verhoogd risico op borstkanker. Vrouwen die roken, met overgewicht kampen of een hoge cholesterol of bloeddruk hebben, hebben iets meer kans op complicaties en verlichten hun klachten daarom beter op een andere manier. Vraag raad aan je huisarts.

Neem de juiste supplementen

Daarnaast kunnen ook de juiste supplementen ondersteuning bieden tijdens de menopauze. Zo helpt vitamine E opvliegers en nachtzweten voorkomen. Magnesium speelt dan weer een sleutelrol bij de aanmaak van hormonen en geeft je meer energie. Wanneer de hormonenbalans ontregeld raakt, kunnen er vervelende klachten opduiken, zoals opvliegers, stemmingswisselingen en slapeloosheid. Net die symptomen kun je met een magnesiumsupplement zoals Ultractive tegengaan. Ultractive® bevat tot drie keer meer magnesium en werkt tot tien keer sneller dan andere magnesiumsupplementen.

Let op je voeding en beweeg

Tijdens de menopauze kom je sneller bij. Daarom (en om de symptomen onder controle te houden) loont het om je eetgewoonten in de mate van het mogelijke aan te passen. Opvliegers kun je bijvoorbeeld onder controle houden door koffie te vervangen door eikeltjeskoffie of chicorei. Omdat dierlijke eiwitten uit vlees, vis en zuivel tot stramme en pijnlijke gewrichten kunnen leiden, komt regelmatig een veggie- of vegandag inlassen je lichaam ongetwijfeld ten goede. Probeer tijdens de overgang vooral veel vezels en vitaminen binnen te krijgen. Verse, onbewerkte voedingswaren zonder bewaarmiddelen en veel water drinken vormen de basis van een evenwichtig dieet.

Tenslotte kun je verschillende klachten van de menopauze binnen de perken houden door voldoende te bewegen, in het bijzonder door uitgebreid te sporten.  Zo sla je minder snel vet op rond je buik en stimuleer je je botopbouw. Toch maar die yogalessen eens uitproberen of je aansluiten bij de lokale loopclub?