Zzz … Ontdek deze 7 tips om beter te slapen

Je ligt in bed en kan de slaap niet vatten. In je hoofd ga je je to-dolijstje af of lig je te piekeren over de gebeurtenissen van de voorbije dag. Herkenbaar? In België krijgt ongeveer een op drie te maken met slaapproblemen. We spreken van een slaapprobleem als iemand langdurig slecht slaapt en er ook overdag hinder van ondervindt. Slaapproblemen zijn meestal van tijdelijke aard en het gevolg van een bijzondere gebeurtenis.
beter slapen

Niet iedereen slaapt evenveel

Een gezonde nachtrust is belangrijk, maar niet iedereen heeft evenveel slaap nodig. Slaaponderzoek heeft aangetoond dat de slaapbehoefte varieert tussen vier en elf uur per nacht. Daarnaast zijn er een aantal factoren die de slaapbehoefte beïnvloeden. Een daarvan is geografie: mensen slapen minder lang aan de zee en langer in de bergen.

Tips om beter te slapen

Voldoende slapen is noodzakelijk, want zonder een goede nachtrust is het onmogelijk om optimaal te functioneren. Zo ben je misschien minder productief op je werk, en verhindert je lage energiepeil je om het maximum uit je vrije tijd te halen. In het belang van je levenskwaliteit, lees je maar beter onze praktische tips om beter te slapen.

1.      Regelmatig slaapritme

Een goeie tip is om een regelmatig slaapritme aan te houden. Probeer telkens op hetzelfde uur te gaan slapen en op te staan. Ook na een nachtje uit is het aan te raden om op hetzelfde uur op te staan. Zo raak je niet uit balans en val je ’s avonds ongetwijfeld makkelijker in slaap. Al kan nu en dan eens uitslapen zeker geen kwaad.

2.      Meer sporten = beter slapen

Het is belangrijk om dagelijks voldoende lichaamsbeweging te hebben. Voor het beste resultaat ga je voor het avondeten sporten in de frisse buitenlucht. Maar let op: sporten vlak voor het slapengaan is niet bevorderlijk voor de nachtrust.

3.      Maximaal ontspannen

Met te veel spanning in je lijf kun je een goede nachtrust wel vergeten. Neem daarom de nodige maatregelen om te relaxen.

  • Neem een warm bad: dankzij de overgang van een warme douche of een heet bad naar een frisse slaapkamer, voel je je automatisch slaperiger.
  • Neem voldoende magnesium in: magnesium is een anti-stressmineraal. Het regelt je hartslag en bloeddruk, en ontspant je spieren en hersenen. Magnesiumrijke voeding eten is een goed begin, maar volstaat zelden. De magnesiumtabletten van Ultractive werken gelukkig bijzonder snel, waardoor je je binnen de kortste keren beter in je vel voelt. Je vindt dit handige supplement trouwens gewoon bij de apotheek!
  • Vermijd spanning voor het slapen gaan: een telefoongesprek voeren, een serie kijken of snel wat huishoudelijke taken uitvoeren? Geen goed idee vlak voor je onder de wol kruipt.

4.      Plan piekertijd in

Lig je soms nog uren te piekeren over dingen die je nog moet regelen of niet mag vergeten? Door tijdig voor het slapen gaan je volgende dag te plannen en de belangrijkste zaken op te schrijven, kruip je met een geruster gevoel in bed.

5.      Vermijd alcohol en roken

Alcohol maakt je vaak suf en slaperig, maar een slaapmutsje blijkt toch niet zo’n goed idee. Wanneer alcohol begint af te breken in je lichaam, hindert dat de REM-slaap – de periode tijdens onze slaap waarin het lichaam herstelt. Bijgevolg zal je minder slapen en sneller wakker worden ’s nachts.

Ook nicotine kun je beter vermijden voor je gaat slapen. Veel mensen roken om te ontspannen, maar nicotine heeft een stimulerende werking op je hersenen en kan slapeloosheid in de hand werken. Vermijd alcohol en nicotine dus voor je gaat slapen!

6.     Vermijd slaapmedicatie

Veel mensen gebruiken slaapmiddelen om hun slaapproblemen op te lossen. Maar dat is geen goed idee, als je weet dat ze de oorzaak niet aanpakken en verslavend werken. Daarnaast kan het nemen van slaapmiddelen gepaard gaan met vervelende bijwerkingen, zoals concentratieproblemen, sufheid, hoofdpijn en somberheid. Neem liever natuurlijke slaapmiddelen of magnesiumsupplementen zoals Ultractive.

7.      Dim alle lichten

Ten slotte is een goed verduisterde kamer bevorderlijk voor je nachtrust. Vermijd daarom felle laptop- of smartphoneschermen. Wil je voor je gaat slapen toch nog even op je laptop of gsm tokkelen? Installeer dan een van de vele apps die het blauwe licht van je apparaten filteren, zoals Twilight of Night Shift. Zo wordt de aanmaak van melatonine, je slaaphormoon, niet belemmerd.